Kontaktní informace
FAKTURAČNÍ ADRESA:
Mipam bio s.r.o.
České Vrbné 2405
370 11 České Budějovice 2
IČO: 25150286
DIČ: CZ25150286
Zelená linka: +420 800 110 990
Telefon: +420 386 351 961
Mob. telefon: +420 776 584 237
E-mail: info__at__mlynky.cz
Otevírací doba
Po - Čt: 8:00 - 16:00 hod
Pá: 8:00 - 13:00 hod
So - Ne: -zavřeno-
Mé zdraví & celozrnná mouka
Která mouka je zdravá?
Pokud se říká, že obilniny jsou dobré na zažívání nebo pro nervovou soustavu, neplatí to o produktech z bílé mouky. Bílá mouka bývá spolu s rafinovaným cukrem, mlékem a solí nazývána bílým jedem. Lepek v ní obsažený překyseluje organismus a je podle posledních výzkumů příčinou až 55 nemocí, např. alergie, cukrovky, rakoviny, osteoporózy, deprese, zánětů a způsobuje i únavu.
Vitamíny B potřebné pro naše nervy nebo vláknina důležitá pro trávení byly odstraněny již při výrobě. Bílá mouka vzniká mletím obroušeného zrna, zbaveného klíčku a obalových částí, které obsahují nejvíce živin a mastných kyselin. Tím jsme přišli o značnou část výživové hodnoty chleba a dalších moučných potravin. Pokud jíme bílou mouku, v které nám chybí klíček s enzymy důležitými pro štěpení škrobu, pak mouku nedokonale trávíme. Do střev se nám dostane mnoho neštěpeného škrobu a lepku. Když to děláme velmi často a dlouho, pak nám to může škodit. Nestrávený lepek nám může poškozovat sliznici a střeva. Oproti tomu celozrnná mouka je namleta z celého zrna. V obilném zrnu je vše dokonale uspořádáno, a pokud ho jíme celé, dobře tepelně upravené, pak ho dokážeme dobře strávit a získáme z něj maximum živin. Je to zejména díky spoustě minerálních látek, vitamínů a díky tomu, že klíček obsahuje enzymy, které jsou nutné pro štěpení škrobu.
Zrno obsahuje 3 části:
1. obal (otruby)
- obsahuje vlákninu, kyseliny fytinové a minerální látky (fosfor, draslík, mangan, železo, vápník, hořčík)
2. moučné jádro (endosperm)
- bílkoviny (zejména lepek), škrob, malé % živin
3. klíček
- zdravé tuky (nenasycené mastné kyseliny a v nich rozpuštěné vitamíny), kvalitní bílkoviny, vitamíny E, B, B1, B6 a enzymy.
Poznámka:
Vitamín E je antioxidant, zabraňuje ničení buněk a je důležitý pro zdravou kůži a reprodukční systém.
Bílá vs celozrnná mouka:
Bílá mouka je oproti celozrnné ochuzena řádově o 60% vápníku, 75% železa, 85% hořčíku, 75% zinku, 75% vitamínu B1, 80% vitamínu B2, 85% vitamínu E
Proč jíst celozrnné obiloviny?
- zásobují tělo složitými cukry (polysacharidy), které uvolňují energii pozvolna a tím šetří slinivku břišní (nedochází k prudkým výkyvům hladiny krevního cukru)
- obsahují mnoho živin – sacharidy, bílkoviny, tuky (zdravé nenasycené mastné kyseliny), vitamíny (zejména B a E), minerály (hořčík, železo, zinek, draslík, vápník) a vlákninu
- jsou ideální při dietách a pomáhají předcházet obezitě (obsahují minimum tuku a díky vláknině na dlouho zasytí)
- vláknina podporuje trávení, střevní peristaltiku, váže na sebe škodlivé látky a je prevencí proti kandidě a zácpě
- mohou chránit srdce a snižovat cholesterol
- mají nízký glykemický index a mohou sloužit jako prevence diabetu
- posilují nervovou soustavu, protože obsahují dostatek vitamínu B
- mohou být prevencí některých druhů rakoviny
Mletí celozrnné mouky
V dřívějších dobách se zrno mlelo celé. Z počátku mezi dvěma kameny, následně na kamenných mlýnech poháněných vlastními či zvířecími silami, později větrem a vodou. Zrno bylo rozemleto celé, a proto obsahovalo i klíček plný zdraví prospěšných enzymů a tuků. Nenasycené mastné kyseliny (oleje v klíčku) jsou velmi zdravé, ale mohou se kazit. Když se namele celozrnná mouka, má omezenou trvanlivost. Oleje v klíčku žluknou během několika týdnů či měsíců podle způsobu skladování.
Snahou obchodníků, mlynářů a pekařů bylo získat trvanlivou mouku, která by měla stále stejnou kvalitu. V 19. století se obilí v mlýnech začalo mlít tak, že se nejprve obrousila vnější vrstva zrna a z klíčku zůstala hlavně škrobnatá část, která se semlela na mouku. Výsledná bílá mouka vydržela mnohem déle.
Celozrnná mouka mletá na kamenném mlýně, v bio kvalitě, je považována za nejkvalitnější co do chuti, struktury i do výživných vlastností. Vyzkoušejte si to sami.
Důvodu proč udělat změnu a začít se správně stravovat je mnoho. Který z nich je pro vás tím nejsilnějším necháme už na vás. Doporučujeme však zhlédnout následující dokumenty a zamyslet se nad fakty, která podle nás mají větší váhu než tisíc slov:
Jsme to co jíme, a co tedy jíme?
Následující ukázka z dokumentu FOOD, Inc. otevřeně ukazuje jak funguje dnešní potravinářský průmysl, což je podle nás minimálně k zamyšlení. Celý dokument je k dispozici zde.